Evakuacija živali z Muzejskega trga

Pred začetkom gradbenih del so prostovoljci poskušali umakniti na varno čim več živali, ki so že več let imele svoj dom v goščavi na Muzejskem trgu


Doris, utrujena ob koncu dolgotrajne akcije (Foto BA)

Kolikor vem, se je začelo 24. aprila s pozivom Doris Humar v imenu prostovoljcev, ki aktivno delujejo na področju varstva živali. Nekaj ključnim osebam na občini je poslala prošnjo, naj nemudoma obvestijo obalna društva, predvsem pa Zavetišče za živali (Marjetica Koper), da je treba iz zamrežene zelenice na Muzejskem trgu pred pričetkom gradbenih del evakuirati prostoživeče živali, ki tam domujejo že več let. Na območju zelenice je veliko rovov in cevi, v katere bi se živali v strahu pred gradbenimi stroji zatekle, stroji bi jih zasuli, s čimer bi živali poškodovali ali ubili. Poleg mačjih mladičev so najbolj ranljivi ježi, ki so se šele malo pred tem prebudili iz hibernacije in so zato toliko bolj podvrženi nevarnostim. Prosila je tudi, naj MOK o tem obvesti izvajalca gradbenih del, da bo dela izvajal čim bolj varno za živali.

7. maja se je obrnila še neposredno na društva za varstvo živali in na posameznike. Sporočila je, da je v stiku z občinskimi uradniki v zvezi z datumom začetka gradnje, za živali pa da moramo poskrbeti občani sami. Poudarila je, da so posebno ogroženi ježi, saj kot nočne živali podnevi trdno spijo in se vrtalnim ter ostalim strojem ne bodo mogli izogniti. 

"Čim večje število živolovk nastavimo, tem manjši pokol se bo zgodil", je Doris spodbudila k evakuaciji živali.

Na razgibanem terenu živali najdejo najrazličnejša skrivališča (Foto BA)

Bila sem v dvomih, ali naj se odzovem, saj nimam ne znanja ne izkušenj z odlovom prostoživečih živali. A misel, da so na trgu živa bitja, ki jih bodo pomendrali ali pa v njihovih skrivališčih zasuli gradbeni stroji, če jih ne rešimo na varno, mi ni dala miru. Sklenila sem, da je čas, da se pač spet naučim nekaj novega.

Prostovoljcev, ki so ob večerih prihajali na Muzejski trg, ni bilo malo, a daleč najbolj vztrajna in požrtvovalna, skoraj do izgorelosti, je bila Doris, ki je akcijo ves čas tudi koordinirala. V večji ali manjši meri so sodelovali zaposleni iz zavetišča za živali, prostovoljke in prostovoljci iz Mačje preje in Mačkona ter posamezniki. Sama sem na trgu v dveh večerih spoznala nekaj ljudi z velikim srcem za živali: Mirjam z Verdijeve ulice, ki skrbi za okoliške muce in ježke, Gabrijelo, ki to počne v Dekanih, Iris in Seada iz ankaranskega Mačkona, Saro in Boruta iz zavetišča za živali, Indejanca Jana in Andreja, študenta z Gorenjske.

Kar sedem kolegov in kolegic iz gibanja Skupaj, ki imajo primerne vrtove ali živijo na robu vasi, pa je ponudilo novi dom ježkom, ki bodo morali zapustiti Muzejski trg. Barbara, Edi, Vinko, Janez, Nada, Ingrid in Sija, hvala!

Eni pripravljajo živolovke, drugi se učimo (Foto BA)

Svetlana, Julija, Dmitrij in Ksenija prihajajo iz Rusije (Foto Doris Humar)

Z odlovom mačk tista dva večera nismo imeli sreče; ena se je sicer sprehodila po živolovki do kupčka močno vabljive mačje hrane, a ni sprožila mehanizma za zapiranje in prav spretno se je umaknila nazaj. 

Sem pa bila priča tako rekoč filmskemu odlovu ježka. Na trgu smo se šele zbirali, ko je v mraku ozko asfaltirano pot ob ograji prečkalo nekaj majhnega, temnega in presneto hitrega. Še preden sem se zavedla, kaj se dogaja, je Borut že bliskovito planil proti živalci in jo zagrabil z golimi rokami. Če ne prej, se je takrat gotovo zavedel, da je ujel ježa. 

Borut s spretno ulovljenim ježkom (Foto BA)

Težaven odlov mačk

Nihče ni točno vedel, koliko mačk trenutno živi na Muzejskem trgu; poleg nekaj odraslih, so videvali tudi doječo mamico, ki naj bi imela pet mladičev. Prostovoljka Mačje preje je odlovila štiri mladiče, ki so bili že dovolj veliki, da jih je lahko samostojno hranila, sicer jih ne bi odnesla stran. Izkušeni prostovoljci so nato še večkrat preiskali celotno področje (od nekod je nekdo res slišal petega mladiča), vendar brez uspeha. Razmišljali smo, ali bi ulovljene mladiče prinesli na trg, da bi jih mamica zaslišala in bi prišla k njim - tako menda včasih uspešno odlovijo tudi odraslo mačko. Toda v tem primeru bi peti mladič ostal prezgodaj prepuščen sam sebi. Kaj, če ga potem ne bi našli? Na srečo so začetek gradbenih del odložili in je mladič medtem že toliko zrasel, da se z mamo lahko umakne na varno. Tako kot še nekaj drugih odraslih muc, ki se niso pustile ujeti, a so vajene poskrbeti zase.

Poleg mačje previdnosti je odlov oteževala še objektivna okoliščina: živali so od okoliških prebivalcev dobivale hrano, zato niso bile lačne in je bilo potrebnega več časa, da je vonj hrane katero vendarle privabil v živolovko. Kar pomeni, da je potrebno razmisliti, kako bomo v prihodnje v podobnih primerih delovali še bolj povezano, enotno in zato tudi bolj učinkovito.

Potrebno bo razmisliti, kako bomo v prihodnje v podobnih primerih delovali še bolj povezano in zato tudi bolj učinkovito.

Izkušeni Tyson se bo pravočasno umaknil sam, je povedala Mirjam, ki ga hrani (Foto BA)

Lačna, a previdna (Foto BA)

Pa se je le ujela (Foto Doris Humar)

Trije mestni ježki se preselijo v Bonine ...

Še večjo srečo kot Borut je imel Matija Nusdorfer iz Boninov. S psi se je sprehodil po Muzejskem trgu, psi so se vznemirili, in Matija je zagledal kar tri ježe, ki jih je brez težav ulovil. Izpustil jih je pod hišo, daleč od (sicer neprometne) ceste, na vodnatem področju sredi zelenja.

Matija Nusdorfer v družbi svojih psov (Foto BA)

"Izpustil sem jih tja dol, kjer bodo imeli dovolj vode, hrane in prostora" (Foto BA)

... štirje pa v rajski vrt pod Kastelcem

Doris mi je zaupala štiri ježke in me poučila, kako jih varno izpustiti: nekaj dni jih je potrebno imeti v ogradi iz razmeroma visokih, gladkih plošč, ki jih ne morejo preplezati. Tako se privadijo na novi prostor. Sija in Blaž sta svoj bujni vrt pod vaško cesto v Kastelcu ponudila vsem skupaj in brez težav sta poskrbela tudi za ogrado. 

In tako bodo ježki do konca svojih dni živeli v simbiozi z gostiteljema. Razen če ne bodo samčki v iskanju samičk za parjenje odpotovali kam daleč stran, kot se menda rado zgodi.

Od Doris prevzamem transporter s štirimi ježki (Foto BA)

Dragi ježki, tu boste doma (Foto Sija Chrysanthi)

Sija in Blaž sta pripravila prostor za ježke na svojem rajskem vrtu (Foto BA)

Ježki so na varnem; zdaj si lahko oddahnem (Foto Sija Chrysanthi)


  • Deli objavo