Oddih na svoji zemlji

Vzemite si čas za odkrivanje slovenskih turističnih kmetij - pravega bogastva raznolikosti, gostoljubja in odličnih okusov


Naslovna fotografija: Na vrhu Kojce z izjemnimi razgledi na vse strani

V zadnjih mesecih smo se zaradi epidemije, ki je dodobra spremenila naš vsakdan, imeli čas zazreti vase, poiskati poti in zanimivosti v neposredni bližini, ki jim doslej nismo posvečali pozornosti. Velikokrat smo presenečeno odkrivali, kako lepo je doma in kaj vse lahko počnemo.

Ko te dni beležimo nove primere okužb, nenehno se spreminjajoče pogoje za prestopanje mej, spremljamo gneče na mejnih prehodih in cestah, množične obiske morskih plaž in se sprašujemo kam vendarle za par dni na dopust, imam predlog. Začnite odkrivati slovenske turistične kmetije in skozi njih različne predele Slovenije, bogastvo raznolike ponudbe in krajev, gastronomije in predvsem izjemno prijaznih ter gostoljubnih ljudi.

V Sloveniji imamo 479 izletniških kmetij, 95 vinotočev, 32 osmic in 468 turističnih kmetij z nastanitvijo. Vse te kmetije imajo skupaj 35.937 sedežev in 5.751 ležišč.

Vse o njih lahko izveste na spletni strani Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki je bilo ustanovljeno konec leta 1997 in vzorno deluje. To lahko spoznate tudi z obiskom njihove izčrpne in informacij polne povezave. Izberete, kateri del Slovenije in kakšen tip kmetije vas zanima, pa se pred vami že prikažejo vse možnosti

Zakaj na turistično kmetijo?

Ker so dnevi tam drugačni, pravijo na združenju: »Daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru, stoje kmetije, na katerih se poleg kmetijstva ukvarjajo še s turizmom. Počitnice na turističnih kmetijah niso takšne kot oddih na morju ali v zdraviliščih. So drugačne - v tesnem stiku z naravo in ljudmi, z njihovo kulturo, življenjsko modrostjo, šegami, ko odidete z nje, polni nepozabnih vtisov

Po oddihu Pri Flandru v Zakojci lahko te besede le potrdim. Dnevi so bili polni in živi, brez stresa, brez potrebe po računalniku in novicah. Pravzaprav se mi zdi, da smo na Idrijsko-Cerkljanskem hribovju preživeli več kot le nekaj dni, toliko aktivnosti in doživetij je bilo, toliko zgodb in spominov smo odnesli s seboj. In kar je najboljše, še veliko jih je ostalo za drugič. Hkrati pa smo se takoj počutili kot doma.

V objemu Zakojce nad Baško grapo in Tušarjev

Domačija Pri Flandru bo kmalu dopolnila 200 let. Danes jo vodita zakonca Katarina in Marko Tušar. Na noge pa sta jo postavljala Vencelj in Marija Tušar (prej Flandrova), ki sta še vedno vpeta v vse aktivnosti kmečkega turizma s štirimi jabolki. 

Tako predstavljajo svojo Zakojco: So področja in vasi prezrte in slabo poznane. Nekatere so skrite med grapami, druge ležijo visoko v gorah, tretjih sploh ni na zemljevidu. Vsem je v navadi skupni mir in spokojnost v neokrnjeni naravi. Zakojca je ena takšnih vasi. Tu so gozdovi, grape, pašniki in polja, njive in sadovnjaki, tu so domačije in prijetni ljudje. Leži visoko nad Baško grapo na pobočju kopaste Kojce, s pogledom na mogočni Porezen."

Dan se začne z dobrim zajtrkom iz domače shrambe in predelave, potem pa je vse odvisno od želja in namenov. Že sam ogled kmetije je zanimiv, na njej se srečuješ z domačimi živalmi in seveda konji, ki jih imajo otroci neizmerno radi. Na travnikih in njivah  je vedno kakšen stroj ali traktor z različnimi priključki, saj dela nikoli ne zmanjka. Vencelj te po okoliških poteh lahko popelje s kočijo ali pa se sprehodiš do bližnje Bevkove hiše in spoznaš več podrobnosti iz življenja našega pisatelja Franceta Bevka. 

V teh poletnih dnevih so travniki polni rož in zdravilnih rastlin, ki dajejo okus tudi domači kapljici. Sadno drevje je obloženo, vse omamno diši, kot nalašč za sprehode ali celodnevne ture na okoliške vrhove: Porezen, Kojco in Črno prst.

Na avto lahko za nekaj dni pozabiš, ali pa se napotiš v Cerkno in njihov lepo urejeni muzej, pa do Partizanske bolnice Franje, ki vedno znova presune. Prav vsak bi jo moral obiskati. Blizu je Idrija z muzejem in Antonijevim rovom, pa krajinski park Zgornje Idrijce, kjer se je mogoče tudi osvežiti. Arheološki park Divje babe, Baška grapa in mogočna lipa.

In po polnem dnevu seveda odlična večerja iz samih domačih dobrot. Potem pa druženje ter počitek v sveži noči miru in tišine.

Jih že pogrešam.

Domačija Pri Flandru, na kateri družina Tušar skrbi za dobro počutje gostov

Domači konji na paši ...

... in za otroško veselje, jahalne izlete, kočijo

Bevkova domačija in pred njo prijazna Bela

Z zelo zanimive razstave o Francetu Bevku v njegovi domači hiši

Cerkljanski muzej je edini, ki se celovito ukvarja s proučevanjem bogate dediščine Cerkljanskega. S svojimi zbirkami, razstavami in drugimi dejavnostmi omogoča obiskovalcem prepoznavanje kulturne identitete tukajšnjega okolja. S stalnim razvijanjem in širjenjem svojih aktivnosti pomembno sooblikuje kulturno dogajanje v tem prostoru.

V muzeju so razstavljene cerkljanske pustne šeme, ki jih je drugače mogoče videti samo za laufarijo

Obisk Partizanske bolnišnice Franje je vedno izjemno doživetje

V njej je bil tudi pesnik Karel Destovnik Kajuh


 Priznanje bolnišnici tudi iz ZDA

Na Poreznu

Panorama v Zakojci, ki kar kliče po sprehodih

Katarina kuha žlikrofe

Marko ima poseben roštilj 

Ravno prav pečeno zorjeno meso in žlikrofi

Marija in Vencelj, ki ju moraš imeti rad 

 


  • Deli objavo