Lučke razsvetljujejo metode dela, ki so zavrtale še v letošnji proračun

Po slabih petih mesecih lahko vidimo vse razsežnosti praznične osvetlitve, ki nas spremlja še februarja


Foto: Na Verdijevi smo novo lučko že prižgali

Ko je civilno gibanje Skupaj lani oktobra začelo problematizirati postavitev praznične osvetlitve po Kopru, je bila za marsikoga to zgolj predvolilna tema. Tudi debate so se poenostavile v smislu, kdo je za lučke in kdo proti, komu so všeč in komu ne, pa še otroke so nekateri mešali zraven. Češ da jih labodi, medvedi in drugo okrasje razveseljuje. Zato grdi tisti, ki bi še otrokom vzeli veselje.

Po slabih petih mesecih lahko danes vidimo vse razsežnosti praznične osvetlitve, ki nas spremlja še februarja. Lahko bi rekli, da dodobra ponazarja Popovičevo politiko, ko so bila za dosego cilja (v tem primeru zmago na volitvah) dovoljena prav vsa sredstva.

Enormni stroški

Prvič je praznična razsvetljava od nabave, postavitve, porabe energije do dokončnega pospravljanja koprske davkoplačevalce stala ne 600.000, ampak vsaj 2 milijona evrov, kot smo že takrat ocenjevali. Ali veste, koliko je to? Škofijski otroci bi za ta denar dobili verjetno že tretjino šole ali mladi nova neprofitna stanovanja ali pa bi lahko letos pokrivali koprsko tržnico.

A to še ni vse.

Povzročanje škode

Koliko škode je bilo povzročeno z vrtanjem v fasade koprskih palač, še ni znano. Zavod za spomeniško varstvo je ugotovil, da so to počeli brez dovoljenj, na Ministrstvo za kulturo oziroma inšpektorat so romale prijave, a do danes rezultatov še ni. Vendar slej ko prej pridejo.

Tudi sanacija škode bo tako stala, odgovarjal pa verjetno ne bo nihče.

Brezglavo ravnanje

Najbolj zgovorne brezglave metode dela pa so bile, da najprej skočiš (naročiš), ne da bi se vprašal, kam boš dal potem. Tako je bilo tudi v primeru lučk. Najprej nenasitna nabava, pa prav nobenega načrta, kam z vsem tem kičem potem, ko bodo prazniki minili, ko bo treba črne verige in belega laboda pospraviti. Tempo snemanja koprskih lučk je bil tako hočeš ali nočeš podrejen iskanju skladiščnih prostorov, ki ne bi povzročali novih stroškov.

Koprski občinski svet bo v četrtek sprejemal proračun za leto 2019. V njem se žal zelo nazorno kažejo metode dela bivšega župana, tako pri lučkah, garažni hiši, stolpnici in drugih megalomanskih projektih. Občani bomo namreč stroške plačevali še letos, nekatere še naslednja proračunska leta.

Zato bo potrebnega veliko dela, naporov, koordinacij in povsem spremenjenega načina sodelovanja ter delovanja v prid občanov, da Koper spet zleze na zeleno vejo. Tako pri denarju kot pri odnosih, tako v zaupanju kot v vzdušju.  • Deli objavo