V nedeljo za bolezen in teste zaprto

Zgodba obolelega fanta poraja vprašanja, ali sploh imamo ustrezne podatke o okuženosti s koronavirusom in dostop do pravočasne zdravstvene pomoči


Naslovna fotografija: Zdravstveni dom Koper (Foto Božena Ambrozius)

Za povsem svežo zgodbo iz naše zdravstvene realnosti si želimo, da bi jo prebrali: koprski župan Aleš Bržan, direktor Zdravstvenega doma Igor Hrvatin in strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak, predsednica sveta zavoda Jana Tolja ter seveda minister za zdravstvo Tomaž Gantar.

V petek zvečer se je fantu iz koprskega zaledja vročina hitro dvigovala, vse ga je bolelo kot pri gripi, solzile so se mu oči, bolela ga je glava, teklo mu je iz nosa. Njegovo dekle je okoli sedme zvečer poklicalo osebnega zdravnika, a ga ni bilo več. Klicala je svetovane telefonske številke Zdravstvenega doma Koper, urgentno službo izolske bolnišnice. Vse, kar je dobila, je bil nasvet, naj mu znižuje temperaturo. 

Za zdravje občanov so nujni transparentni in točni podatki, za akutno obolele pa dostop do konkretne pomoči.

V soboto je vročina dosegla že 40 stopinj in klici na dežurne oziroma urgentne službe so se nadaljevali. Spet je dobila nasvet, naj fant vzame lekadol in znižuje temperaturo, pa naj ne prihaja, ker nima kam. A kaj, če je koronavirus? Naj se obnaša kot da bi bil, je bil odgovor, in naj ne prihaja.

Danes, v nedeljo, je vročina vztrajala, strah oziroma potreba, da vendar pride do zdravnika, pa je bila že urgentna. Dekle je fanta peljalo na vstopno točko za testiranje okužb s koronavirusom pri Zdravstvenem domu Koper, kjer je tudi promovirani »drive in« za hitro testiranje. A danes ne vstopna točka ne drive ne delata. Ne na spletni strani ZD Koper ne na strani urgentnega centra Bolnišnice Izola in ne pri zdravstvenem domu nista dobila informacij, kaj lahko storita. Zgolj nasvet na objavljeni telefonski številki – ostanite doma, oglasite se, če bo slabše in zdržite do ponedeljka. Kaj pa, če bo že danes kritično? 

Dostop(nost) do zdravstvenega doma (Foto Božena Ambrozius)

Za zdravje občanov so nujni transparentni in točni podatki, za akutno obolele pa dostop do konkretne pomoči. Zato nas res zanimajo odgovori koprskega župana (MOK je ustanovitelj Zdravstvenega doma) in odgovornih v ZD Koper:

🔵 Ali za vikend človek v teh časih ne sme zboleti? 

🔵 Kaj če potrebuješ urgentno pomoč, pa ne moreš do nje, ker nimaš opravljenega testa na koronavirus? 

🔵 Koliko je sploh bilo opravljenih testiranj na vstopni točki v Kopru, če zavračajo testiranje tistih, ki pokličejo oziroma argumentirajo, da bi bilo test zaradi lastnih sumov dobro opraviti? 

🔵 Je nizka okuženost v koprski občini resnična ali zgolj posledica nizkega testiranja? 

🔵 Čemu so namenjene uradne spletne strani ZD, Bolnišnice in občine, če na njih ne dobiš osnovnih informacij? 

Epilog, 20. 3. 2020

Fant je včeraj le prišel do stika z osebnim zdravnikom. Kot predvideno oziroma v skladu z navodili, je moral najprej na vstopno točko pred Zdravstvenim domom Koper, kjer so mu odvzeli bris. Popoldan so ga sprejeli v bolnišnici Izola na dodatne preiskave. Ni okužen s COVID-19, diagnoze še nima, visoka vročina in glavobol še vztrajata. Zvečer so ga z dodatnimi zdravili odpustili v domačo nego. Želimo mu hitro okrevanje.

O tem smo pisali predvsem kot o primeru, kako v teh časih funkcionira zdravstveni sistem, kako je človek za vikend povsem nemočen in od zdravstva ne dobi ustrezne pomoči, čeprav kliče vse možne izpostavljene telefonske številke v ZD in na urgenco. Pisali smo tudi zato, ker ljudje še vedno zbolevajo za drugimi boleznimi ali že imajo manj ali bolj hude zdravstvene težave. Zdaj je potrebno sistem uravnotežiti, nujno popraviti organizacijske luknje in poskrbeti za vse, ki zdravniško oskrbo potrebujejo.

Pa še nekaj za razmišljanje glede na številne komentarje ob objavi zgornjega besedila na Facebooku. Že mesec in pol drug drugega spodbujamo, da ostanimo doma, da se strogo držimo ukrepov in z odgovornostjo vsakega izmed nas poskrbimo, da ustavimo ali vsaj zmanjšamo epidemijo. Pokazali smo, da nam uspeva. Si mislite, da bi fant in dekle zavila naravnost na urgenco v bolnišnico, kot so nekateri svetovali, kjer je polno ljudi in zdravstvenega osebja, on pa bi bil COVID pozitiven?


  • Deli objavo