Jasna pravila in ne dnevno psihiranje

V Italiji so glede zaščite pred virusom pravila jasna, njihovo kršenje pa kaznovano. Nihče ne straši in ustrahuje, ampak opogumlja.


Nikakor ne nameravam sodelovati v brezplodni in celo že pregreti razpravi o maskah. Mislim, da je še ena namensko vržena vaba, ki zastruplja, razdvaja, troši energijo in preusmerja pozornost od mnogo resnejših in usodnejših dogajanj v državi. 

Vrnila sem se  s potovanja po Italiji, ki jo je virus marca najprej in najhuje prizadel ter je še danes med državami z največ žrtvami. Država je sprejela zelo ostre ukrepe, ki jih je maja ob pojenjanju pandemije sproščala s tresočo roko. Kaj šele, da bi po nebu letala Natova letala in naznanjala zmago nad virusom.

Pravila so ves čas jasna. Nič priporočil, nasvetov, napovedi ukrepov, ustvarjanja nenehne zmede. Le jasna pravila. Na vsakem vhodu v lokal, trgovino, muzej, cerkev ali avtobus piše, da je vstop možen samo z masko in ko si razkužiš roke. Enako je v hotelih, restavracijah, turističnih obiskih. Če hočeš v bazen, moraš dati na glavo kopalno kapo. In tako naprej. Če nočeš maske, ne moreš v trgovino in če hočeš kršiti ukrepe, so globe zelo, zelo visoke. Nič ni slišati, kako bo zdravstvena ali kakšna druga inšpekcija začela preiskovati ali ugotavljati pravilnost ali nepravilnost obnašanj ter nategovanj, kaj je kdo (NIJZ) rekel ali mislil, da je  napisal v navodilih. Kršitelj mora plačati globo in pika.

V Italiji tudi nimajo nobenega vladnega govorca, ki bi dnevno strašil in ustrahoval. Redno se oglaša premier Conte, ki državljane opogumlja in izraža vero v njihovo odgovorno obnašanje ter zagotavlja, da država izboljšuje zdravstvene storitve in ne bo diskriminirala nikogar. Tudi strokovnjaki v medijih poskušajo posredovati predvsem praktične nasvete in odgovore ter so vseskozi pozitivni. Sredi meseca se je začela šola in preventivno so testirali pol milijona učnega osebja.

Videti je, da so bile hude marčevske razmere in izjemna kriza v Lombardiji šola, iz katere se učijo in se na podlagi novih izkušenj trudijo umirjati in obvladati razmere. Hkrati pa živeti z virusom.

Zato pa na račun mask in kovida raste humor in kreativnost, ljudje si delijo nasvete, kako nositi masko in očala, da se ta ne rosijo; v trgovinah so postale nov prodajni artikel; ustvarjalnost je že na razstavah ... 

To pri nas pa je eno samo načrtno psihiranje, ki mu žal vse preveč ljudi naseda.

Navodila o obnašanju v času pandemije so povsod izpostavljena

Tudi za cerkve veljajo jasna pravila, ponekod na vhodu merijo temperaturo

K frizerju samo z masko

Maske so postale tudi vir šal in kreativnosti

Pestra izbira mask


  • Deli objavo