Roke stran od Luke!

Odprto pismo člana nadzornega odbora Kluba upokojenih delavcev Luke Koper


Referendum o zakonu za drugi tir je za nami in z zanimanjem zremo, kaj bodo prihodnji dnevi ter tedni prinesli Luki Koper. Pritiski s strani vlade, SDH, nadzornega sveta Luke in tudi koprske oblasti so se  v času referendumske kampanje umirili in samo želimo si, da bi tako tudi ostalo. Uspehi te uprave so tako veliki, da politično vmešavanje res ni umestno.

Tako menimo upokojeni delavci Luke Koper, ki redno spremljamo njeno poslovanje in sploh dogajanje okoli nje. Vedno znova nas razveselijo njeno uspešno poslovanje, tako skozi tonažo kot tudi dobiček. Tudi letošnji polletni rezultati govorijo o uspešnem delu zaposlenih, na čelu z upravo družbe. Delo slednje je zato vredno vse pohvale.

Hkrati smo seveda pozorni na namere nekaterih struj oblasti, da bi zrušili sedanjo upravo. Študija SDH je nestrokovna in nekorektna, vodstvo SDH v imenu največjega lastnika – države - z njo in drugimi ravnanji celo škodi ugledu Družbe. Tega si inštitucija, ki skrbi za državno premoženje, ne bi smela privoščiti.

Neustrezno je bilo oblikovanje in sestava nadzornega sveta, nadzorniki pa zdaj že kažejo nepoznavanje osnov vodenja in pristojnosti, komunikacije in korporativnega upravljanja.

Vse to dogajanje, ki zdaj traja že eno leto in je bilo še posebno intenzivno v poletnih mesecih, nam vzbuja realen sum, da se namerava Luko Koper prodati. Upokojenci Luke Koper smo dolgo let delali v njej, nekateri smo tudi delničarji, zato nam ni vseeno za našo Luko, saj smo njeni moralni lastniki. Toliko bolj nas boli, ko vidimo, da se jo celo ovira v njenem razvoju, tako pri zapletih okoli gradnje drugega tira, novih vhodov, podaljšanja prvega pomola in ne nazadnje tudi zaradi zvišanja cene stavbnega zemljišča.

Dober gospodar skrbno čuva svojo lastnino, gospodarji Luke pa očitno razprodajajo to našo skupno »zlatnino«, kar Luka Koper nedvomno je. Zato sporočamo vsem, da se bomo luški upokojenci odločno borili zanjo.

Branko Matič za upravni odbor Kluba upokojenih delavcev Luke Koper
  • Deli objavo