Slovenska Istra kot primer za ustrahovanje države

Čeprav se je število novih okužb v obalno kraški regiji spet začelo zmanjševati, vladni govorci zaostrujejo razmere z neosnovanimi argumenti?


Vsak dan, ko poslušam Janševe govorce, ki nam govorijo in tolmačijo številke o okužbah s covidom, sem bolj prepričana o zlorabi epidemije za druge namene. Res me včasih pogreje, ker toliko ljudi naseda nazornim manipulacijam in ko tudi mediji velikokrat objavljajo podatke, ne da bi pogledali malo pod površje. Pustimo se sprovocirati, jezimo se drug na drugega, tožarimo sosede, usajamo se na voznike s tablicami iz enkrat ene in drugič druge regije, si nasprotujemo, kregamo se, širimo celo sovraštvo. Obnašamo se točno tako, kot si oblast želi oziroma kamor nas vodi.

Primer obalno kraške statistične regije je tipičen primer tega. Kljub soseščini z Italijo, kjer je bil prvi val najbolj tragičen, se je slovenska Istra ves čas dobro držala in imela podpovprečno število okužb spomladi in od oktobra naprej. Do januarja, ko se je virus pojavil tudi v obeh koprskih domovih upokojencev. Takrat je Koper dosegel najvišje sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, ki je na primer 9. januarja znašalo 75,7. Vendar je bila krivulja za regijo, ki je dobro vidna na preglednici Covid Sledilnika, ves čas zelo umirjena, od nekaj primerov v oktobru, do 30 ali 40 do decembra, potem rast kot že rečeno januarja, ki ji je sledil padec. Februarja se dnevno povprečje števila primerov giba med 50 in 60, iztekajoči se teden je bilo povprečje največ 63,4, zdaj pa je že začelo rahlo upadati in je v soboto (27.2.) znašalo 61,1. Torej je leto za obalno kraško regijo v primerjavi z večino regij v državi po številu okuženih, hospitaliziranih in umrlih, v celoti vzeto dokaj pozitivno. 


Spomnimo se, kakšne skoke so doživljale nekatere regije: Gorenjska na primer konec oktobra kar 179 primerov dnevnega povprečja v tednu dni; Posavje, ki je danes na repu, je imelo v začetku januarja dnevno povprečje kar 187 primerov. Nekateri kraji imajo tudi te dni kar visoke tedenske priraste: Izola na primer 28,8 odstotka, kar pomeni 12 oseb (Piran je na ničli); Domžale 33,6% in Velenje celo 45%. 


In, namesto da bi pustili strokovnjakom, da te številke analizirajo in ponudijo prave odgovore, ki bi ljudem tudi pomagali pri razumevanju, kje in zakaj nastajajo posamezna žarišča ali rast, uradni govorci trosijo nekredibilne izjave.

Odgovorni iz obalnih zdravstvenih domov so kar na pamet za povečanje okužb okrivili proteste in sprehajanja. Zanimivo, da so se na primer v Mariboru spontano zbrale pustne maske in oživile mestne ulice. Seveda niso vedno pazili na varnostno razdaljo in tudi mask niso imeli vsi. A množica v Mariboru »uradno« ni ogrožala zdravja ljudi, številke okužb se niso povečale, na Maribor nihče ni kazal s prstom v primeru pusta. Krizo je povzročil šele mariborski zdravnik, ki je z dopusta prinesel afriški sev virusa.

Letošnje pustovanje v Mariboru

Kako neprimerne izjave so si privoščili, kažejo tudi ob testiranjih in cepljenjih. Zaradi načina organizacije povzročajo dolge vrste in gnečo starejših občanov, ki čakajo na cepljenje. Na Bonifiki na enak način čakajo na hitre teste vsi, ki se morajo testirati zaradi svojega dela in to ne samo občani Kopra. Ko poskuša človek med tednom dobiti termin za testiranje, dobi odgovor, naj se udeleži testiranja za vikend, ko naročanje ni potrebno. Torej te zdravstvo napotuje, da greš v vrsto oziroma v množico.

Najbolj »posrečene« pa so seveda izjave Milana Kreka, prebivalca slovenske Istre in direktorja NIJZ. V petek je hipotetično  predvideval, da je za težko stanje na obalnem območju krivo širjenje britanskega virusa v Furlaniji Julijski krajini, kamor dnevno odhaja 5.000 ljudi. Samo da je FJK (1,3 milijona prebivalcev) oranžna regija, da so danes (sobota, 27.2.) ob 5.873 PCR testiranjih potrdili 294 novih okužb oziroma je bil delež pozitivnih testov zgolj 5-odstoten. V Sloveniji smo na isti dan ob 4.861 PCR testih potrdili 948 novih okužb, delež pozitivnih pa je bil skoraj 20-odstoten. Če bi vlekli vzporednice z izjavami iz spomladanskih mesecev, ko so bili tisti, ki so smučali v Italiji, krivi za širjenje okužb v Sloveniji, bi veljajo, da okužbe v Italiji tokrat širijo Slovenci.

Krek je tudi ocenil, da se situacija počasi slabša, čeprav podatki zadnjih dni že kažejo rahlo izboljšanje. Obalno kraško regijo so na podlagi tedenskih podatkov, ki kažejo umirjanje in bodo verjetno že v dnevu ali dveh pod povprečjem 60 okužb na dan (v soboto 43 primerov), izbrali za strašenje cele države. Regijo so zaprli, policija izvaja poostren nadzor, spet se širi nelagodje in se vzbuja sovraštvo, razdor. 

Brez pravih in primerljivih utemeljitev, z za lase privlečenimi argumenti.

Jim res lahko še kdo verjame?


 

 

 


  • Deli objavo