V Marezigah tudi po 100 letih odločen NE fašizmu

Za ohranitev demokratične in svobodne družbe se moramo vedno znova boriti proti vsem oblikam fašizma, danes prav tako kot pred sto leti.


Objavljamo govor Igorja Winklerja s protesta v Marezigah 10. oktobra 2021.

Spoštovane državljanke in državljani, antifašistke in antifašisti z vseh koncev Slovenije in zamejstva, dobrodošli v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma.

V Sloveniji že 77 tednov potekajo protesti proti vladi Janeza Janše. Odvijajo se brez organizacije ali sodelovanja s strani političnih strank, čeprav se SDS z Janšo na čelu na vse pretege trudi, da bi javnost prepričal o nasprotnem. Seveda je to razumljivo, saj je osnovna agenda stranke SDS ter te skorumpirane in lažnive vlade delitev ljudi, netenje sovraštva in konfliktov, provociranje nasilja ter poskus uvedbe izrednih razmer, v katerih seveda ne bi bilo volitev.

Foto: Barbara Dobrila

Vendar ne nasedamo na te provokacije. Naši protesti so miroljubni, a hkrati odločni. Naše sporočilo vladi je jasno in glasno: odstopite in tako omogočite predčasne volitve, na katerih bomo volivci sami izbrali, komu bomo zaupali vodenje države.

V začetku letošnjega leta smo opozarjali na zgodnje opozorilne znake fašizma, ki so se takrat že kazali v Sloveniji. Naj samo naštejem te glavne znake, do katerih je Laurence W. Britt, avtor znanega članka »Fascism, Anyone?«, prišel z raziskavo sedmih fašističnih režimov, in sicer Hitlerjeve nacistične Nemčije, Mussolinijeve Italije, Francove Španije, Salazarjeve Portugalske, Papadopoulosove Grčije, Pinochetovega Čila in Suhartove Indonezije.

Zgodnji opozorilni znaki fašizma so naslednji:

 1. Povečan nacionalizem
 2. Preziranje človekovih pravic
 3. Stalno iskanje krivcev za svoje napake
 4. Večje financiranje in pooblastila vojski 
 5. Izrazit seksizem
 6. Kontrola množičnih medijev
 7. Obsedenost z nacionalno varnostjo
 8. Prepletenost religije in oblasti
 9. Politična zaščita korporacij
 10. Manjšanje delavskih pravic
 11. Preziranje intelektualcev in umetnosti
 12. Obsedenost z zločini in kaznovanjem
 13. Porast nepotizma in korupcije
 14. Prevare na volitvah

Če je pred pol leta še kdo dvomil, mislim da je danes vsem jasno, kam plovemo. SDS namreč svoje nacifašistične agende niti ne skriva več. Poleg izenačevanja narodnoosvobodilnega boja z nacifašizmom, rehabilitacije domobranstva in kolaboracije ter odkritega sodelovanja s skrajnimi desničarji in neonacisti doma in v tujini, so sedaj naredili še korak dlje. Minister za kulturo Vasko Simoniti, sicer član vladajoče SDS, je namreč tako imenovanemu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, katerega predsednik Urban Purgar javno slavi Hitlerja in nacizem, podelil status kulturne organizacije v javnem interesu. Seveda država to društvo tudi financira. 

Foto: Barbara Verdnik

Sprašujem vas, državljanke in državljani, ali so v Sloveniji neonacistična društva v javnem interesu? 

Tako je, neonacistična društva niso v javnem interesu! In nikoli ne bodo! 

SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU!

Vse to pa stranki SDS in predvsem Janezu Janši še ni dovolj. Provocirajo dalje in državljanska vojna, ki jo je Janša napovedal pred časom, se je dejansko že začela. To, normalnim ljudem sicer grozljivo dejstvo, je za Janšo in SDS samo še eno od sredstev za dosego končnega cilja. To pa je totalitarna fašistična oblast brez strank, ki jih motijo in jih hočejo prepovedati, ter brez državljank in državljanov, ki nočemo takšne države.

Čeprav so naši protesti običajno ob petkih, smo danes naredili izjemo. Danes je namreč poseben dan. Poseben zato, ker je stranka SDS za svoje današnje srečanje izbrala ravno Marezige. Zakaj pa ne, bi lahko kdo rekel. Saj je tu lep razgled, dobra hrana in dobro vino. Le kaj naj bi bilo s tem narobe? Ne, spoštovane antifašistke in antifašisti, Janez Janša in SDS niso izbrali Marezig zato, da bi tam dobro jedli in pili. Tako kot ni bilo slučajno, da je Janša pred enim tednom na tem istem mestu gostil EU poslance iz vrst poslanske skupine Identiteta in demokracija, ki združuje skrajne desničarje kot so npr. avstrijski svobodnjaki, nemška AfD, francoski RN z Marine le Pen in italijanska Liga z Matteom Salvinijem.

Ti skrajni desničarji zagovarjajo najbolj nacionalistična in rasistična stališča, mednje pa spada tudi stranka SDS. Slovenska demokratska stranka ima demokracijo samo v svojem imenu, saj jo že več kot 30 let vodi ena in ista oseba, kriva pa je za totalni razkroj demokracije ter za restavracijo nacifašizma v Sloveniji. 

Foto: Barbara Dobrila

Zakaj se torej vsi ti častilci fašizma in nacizma zadnje čase zbirajo ravno v Marezigah? Zato, ker so Marezige pojem primorskega boja proti fašizmu. Tu so se namreč goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašističnim skvadristom. Pregnali so fašistične provokatorje, Marežganski upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu. 

Očitna provokacija Janeza Janše in SDS je tako podla in nizkotna, kot je njihovo delovanje tudi sicer. S svojo prisotnostjo se SDS kot podpornica in sodelavka neonacistov posmehuje tako žrtvam fašizma iz Marezig in okoliških vasi, kot tudi vsem ostalim žrtvam na Primorskem in širše. Posmehuje se tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove. In posmehuje se seveda tudi vsem žrtvam holokavsta, ter vsem tistim, ki so v boju proti največjemu zlu 20. stoletja izgubili svoja življenja.

Če je kdo mislil, da je bil nacifašizem premagan s koncem druge svetovne vojne, se je bridko zmotil. Takrat se je fašizem samo potuhnil in pritajil, zadnja leta pa je vse glasnejši in agresivnejši. Sodobni nacifašisti se sicer skrivajo za najrazličnejšimi imeni in delujejo na različne načine. A njihovi podli nameni so vedno isti. Njihova politika sovraštva in izključevanja ni dandanes nič manj nevarna kot je bila pred 100 leti. 

Foto: Tomaž Primožič

Če hočemo ohraniti demokratično in svobodno družbo, v kateri bomo lahko svobodno živeli, razmišljali in govorili, se moramo vedno znova in znova boriti proti vsem oblikam fašizma.

Janezu Janši in SDS pa jasno in glasno povejmo, da v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma, ni prostora niti za domače niti za tuje častilce nacifašizma!

SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU! 

SMRT JANŠIZMU, SVOBODA VSEM! 

 Foto: FB profil Protestne ljudske skupščine

 

 


 • Deli objavo