Za rešitev

Javna pobuda strankam KUL-a, neopredeljenim poslancem, novim akterjem na političnem parketu in iniciativam civilne družbe


Jutri bo lep dan (Foto Barbara Verdnik)

V slabih dveh letih so dodobra razmajani temelji slovenske države. Rušijo se njeni stebri, sistemi in podsistemi, ljudje smo dnevno izpostavljeni razdvajanju, ustrahovanju, celo represiji; z vseh strani na nas pritiskajo žalitve, laži, zavajanja, nedostojna in groba komunikacija, verbalno nasilje, dnevno smo priča razkrajanju vrednot. Bombardiranje je tako močno, da izgubljamo občutek, kaj je prav in kaj je narobe, zmedo prenašamo na otroke in pod pritiski oblasti tudi sami prispevamo k popolnoma konfuzni družbi. Ob tem dnevno trgujejo z našimi življenji in z zlorabo epidemije premnoge pošiljajo dobesedno v smrt.

Ves ta čas se tako ali drugače upiramo. Petkovi protesti bodo kmalu dosegli številko 90, različnih drugih protestov je bilo nešteto; pisma, pozive in zahteve pišejo akademiki, znanstveniki, predstavniki vseh napadenih sistemov in civilnih gibanj, preprosti državljani. Po javnomnenjskih raziskavah  je odločno proti tej avtokratski vladi skoraj 70 odstotkov ljudi, ki zahtevajo, naj se vendar ta državni udar ustavi. Kaj si mislijo o njenih zakonih, pa so jasno pokazali na referendumu o zakonu o vodah, ki so ga zavrnili s 87 odstotki glasov. 

Različne inštitucije, od KPK in računskega do ustavnega sodišča, ugotavljajo nezakonitosti delovanja vlade, korupcijo, celo kršitve ustave. Premier in člani vlade so popolnoma poteptali svojo zaprisego v državnem zboru, da bodo spoštovali ustavni red in bodo z vsemi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

In rezultati vsega tega upora, protestov, ugotovitev inštitucij? Samo še agresivnejše teptanje človekovih pravic, zakonov, ustave, ljudi, samo še hujše zasledovanje zgolj osebnih interesov. Do volitev pa lahko pričakujemo samo stopnjevanje stampeda, ki nas bo silil v norost ali malodušje oziroma umik.

Napoved datuma volitev, ko naj bi se nočna mora končala, je zbudila upanje. Odštevamo dneve in tedne, ko naj bi ponovno vdihnili kisik svobode, zrak demokracije. A zmaga druge opcije na volitvah nikakor ni samoumevna, zanjo se bo potrebno zelo potruditi oziroma dobesedno boriti.

Zato strankam KUL-a, neopredeljenim poslancem, morebitnim novim akterjem na političnem parketu in Glasu ljudstva oziroma vsem iniciativam civilne družbe, ki se angažirajo za nujne spremembe, s somišljeniki ponujamo v razmislek nekaj pobud. Morda se bodo zaradi splošnega stanja duha v politiki in pri volivcih zdele optimistične, celo naivne. Sedanji družbeni ustroj potrebuje namreč še kar nekaj časa, da bi lahko tako razmišljanje v partitokraciji prodrlo. Samo poglejmo, koliko vlad so Italijani z daljšo demokratično tradicijo potrebovali, da so prišli do sedanje tehnične vlade. Dnevne številke in dogajanje pri obvladovanju epidemije pa lepo kažejo, kdo je pri tem uspešnejši.

Pobude:

Takoj začnite sodelovati in oblikovati kompetentno ekipo za pripravo skupnih zahtev in ciljev do volitev, predvsem pa po njih. Družba bo lahko uspešna le z znanjem in sodelovanjem.

Presežite strankarstvo, ki je izgubilo zaupanje, pozabite na strankarski prestiž, v zameno pa ponudite resnično sodelovanje politike in civilne družbe, ne zgolj lažnega za pridobivanje glasov na volitvah. Naj aduta povezovanja ne izrabijo umetno ustvarjeni SDS sateliti.

Oblikujte vlado v senci in transparentno predstavljajte svoja stališča ter ponujajte argumentirane rešitve.  Hočemo na primer vedeti, kako bo sanirana policija in pravna država; na kakšen način se bo pisala nova medijska zakonodaja, da ne bo več dopuščala uničevanja in podrejanja medijev ter javnega servisa; kako se bo izboljšala ureditev lokalne samouprave, saj ima tudi v občinah strankarstvo prednost pred učinkovitim in gospodarnim ravnanjem oblasti z javnimi sredstvi za večjo kakovost življenja občanov; kako se bo preprečevala korupcija in se bo spremenil volilni sistem, ki bo onemogočil sedanje anomalije in bistveno povečal vpliv volivcev.

Oblikujte ekipe po posameznih področjih z najbolj strokovnimi ljudmi, ki bodo pripravile revizijo vseh spornih zakonov, kadrovskih menjav, sesutih sistemov.   Razsulo, ki ga za seboj pušča ta vlada, bo namreč grozovito. Za sanacijo razmer v družbi ob velikanski finančni luknji bo potrebno vse možno znanje, izkušnje, kompetence, obvladovanje kriznega menedžmenta. Strankarske izkušnje ne bodo dovolj.

Pripravite spisek imen kandidatov, ki naj bodo kompetentni strokovnjaki svojega področja, za konkretna ministrska mesta in predsednika vlade ter jih predstavite   javnosti.  

Volitve pričakajte pripravljeni s programi, ki imajo med sodelujočimi konsenz, s potrebnimi revizijami in ekipo, ki bo lahko zmagala, čimprej dobila mandat za sestavo vlade in takoj pričela z delom. Preprečite predolge manipulacije s sestavo nove vlade in špekulacije. Vsak zamujen dan pomeni namreč hujše posledice za državo in njene prebivalce.

Ne drobite moči, saj nasproti stoji trust, ki ima razdelano strategijo in jasne cilje spremembe ustroja države v nedemokratično, avtokratsko in koruptivno združbo. V rokah ima tudi številne bonbončke, ki jih bo na naš račun radodarno delil.

Zasnujte neke vrste tehnično vlado, saj zgolj strankarska koalicija vsega nakopičenega bremena ne bo zmogla. Nasprotnik(i) imajo mnogokrat večjo finančno moč, strategije, vzore in pomoč iz tujine. Zlasti pa so brutalno brezsramni v kraji državi in njeni totalni razgradnji. Treba se je zavedati, da si s pridobljeno močjo upajo poseči v vsako, še najmanjšo poro družbenega življenja, zdi se, da zanje ni nič nemogoče. Zato je edino, kar jih lahko zaustavi, vlada z zaupanja vrednimi strokovnjaki, ki imajo trdno oporo v povezani koaliciji in ljudstvu. 

Pojdite na volitve z znano ekipo, znanimi prioritetami in zavezujočimi zavezami. 

Rešite našo državo, njeno prihodnost in ljudi!

 

Barbara Verdnik in Civilno gibanje Skupaj


  • Deli objavo