Zgovorna prisotnost in odsotnost na okrogli mizi o Mali loži

Gibanje Skupaj odpira razpravo o upravljanju in rabi kulturne dediščine v Kopru


Včeraj smo z okroglo mizo MALA LOŽA – VELIKO BOGASTVO odprli razpravo o upravljanju in rabi kulturne dediščine v historičnem jedru mesta Koper.

Našemu vabilu so se kot aktivni razpravljalci odzvali prof. dr. Sonja Ana Hoyer, dr. Jure Vuga, Neva Zajc, mag. Neža Lipovec Čebron, u. d. i. a. Tina Rugelj in u. d. i. a. Marjan Vrabec; pogovor sta vodili Vesna Humar in Irena Urbič.

Razpravljalci so v svojih prispevkih enotno, kljub nekaterim razlikam v strokovnih pogledih, poudarili nujnost in pomen spoštljivega, načrtnega in sodobnega upravljanja z zgodovinsko dediščino ter opozorili na odsotnost celovite vizije, strategije in sodelovanja na tem področju. Ponudili so vrsto zamisli, ki jih bomo zbrali, uredili in posredovali vodstvu občine. Pripravljamo pa tudi zapise posameznih prispevkov z okrogle mize.

Tako kot o pomenu tovrstnih pogovorov veliko povedo imenitna zasedba in angažiranost razpravljalcev ter nekaj uglednih strokovnjakov in aktivnih občanov med občinstvom, pa o odnosu do kulturne dediščine in pripravljenosti na sodelovanje vsaj toliko pove tudi odsotnost tistih, ki smo jih vabili in upravičeno pričakovali – na primer predstavnikov lastnika - MO Koper, muzeja, arhiva in drugih inštitucij.

Stroke, volje in zavedanja v našem mestu ne manjka. (Še) verjamemo, da si z upravljavci in odločevalci lahko podajo roko.  • Deli objavo