Župan naj prisluhne jasno izraženi volji podpisnikov poziva

Sporočilo za javnost


Gibanje Skupaj je prejšnji teden začelo zbirati podpise pod javni poziv Mestni občini Koper in občinskim svetnikom, naj storijo vse za vrnitev Male lože v Pretorsko palačo, katere integralni del je, in s tem v javno dobro ter lastnino.

Tako civilna kot strokovna javnost s podpisovanjem peticije, z osebnimi izjavami ter z razpravami in podporo na družbenih omrežjih podpirata zahtevo gibanja Skupaj in s tem vodstvu Mestne občine Koper zelo jasno sporočata, naj občina uveljavi predkupno pravico in vrne malo ložo v javno uporabo. 

Naj navedemo le izsek iz enega od objavljenih strokovnih mnenj: Revija Outsider, prejemnica Plečnikove medalje za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, poudarja, da je Loža »v mediteranskih urbanih okoljih ne le tipičen mestni prizor, ampak predvsem najbolj izrazita manifestacija pojma javnega prostora, kjer meščani že stoletja trgujejo, debatirajo, se družijo in tako oblikujejo bežen odmev antičnega foruma. Zato naslov dražbe sugerira nekaj podobnega kot na primer: »Mestna hiša na prodaj« …«

Doslej je svoje izrecno strinjanje k pozivu podalo blizu 1.000 posameznikov, med katerimi je tudi večje število strokovnjakov in uglednih javnih oseb.

Meščani in občani Kopra ter drugi podpisniki so v pogovorih podprli tudi predlog gibanja Skupaj, kako naj bi Mala loža služila javnosti. Nahaja se v samem osrčju starega mestnega jedra in v duhu njenega izvirnega javnega namena lahko tudi danes služi javnim prireditvam in druženju občanov. Kot prvovrstni kulturni spomenik mora biti primerno interpretirana s stalno postavitvijo (razstavo) o zgodovini in pomenu lože ter Pretorske palače. Mala loža lahko postane ena glavnih in zanimivejših točk za turistične goste, ki bodo tako spoznavali najstarejšo beneško ložo na svetu. Elitni prostor v srcu mesta ponuja tudi možnost manjših, butičnih, glasbenih, literarnih, likovnih in kulinaričnih prireditev ter odprtih razstav, ki na sodoben način predstavljajo bogato zgodovino in moderen, urban utrip mesta.

Danes, 28. 8. 2017, smo zato poslali poziv Mestni občini Koper, stečajnemu upravitelju in potencialnemu kupcu:

  • Vodstvo občine pozivamo, naj prisluhne tako odločno izraženi volji ter zaščiti občinsko in evropsko kulturno dediščino. Župana obenem pozivamo, naj javnosti takoj pokaže prvo oziroma končno kupoprodajno pogodbo med MOK in Moto Tradom in sklepe občinskega sveta, ki so bili temelj za prodajo parcele Male lože, ki je bila tedaj še integralni del Pretorske palače. Javnosti naj vodstvo občine razkrije, kaj je bil temelj za prodajo parcele, na kateri stoji Mala loža, ki ni integralni del hiše Galli, pač pa Pretorske palače. 
  • Stečajnega upravitelja pozivamo, da v primeru, če občina ne uveljavi predkupne pravice, prodajo male lože umakne z dražbe. Obstajajo namreč indici, da občina za prodajo parcele, na kateri stoji Mala loža, ni imela ustreznega sklepa občinskega sveta. Zato bi lahko revizija postopka ali nadzor nad njegovim potekom ob prodaji vsem vpletenim povzročila težave.
  • Potencialnega kupca pozivamo, naj v tej fazi odstopi od nakupa na dražbi, dokler postopek odtujitve parcele z malo ložo ne bo v celoti pojasnjen.

Kontaktni osebi:

Alan Medveš (040/424-613) in Božena Ambrozius (041/278-087)

[email protected]


Do zaključka zbiranja v živo 780, na spletu pa 284 podpisov.  • Deli objavo