Namesto empatije birokratska suhoparnost

Odgovori županovega kabineta in strokovne direktorice ZD Koper ne prinašajo informacij niti želje po boljši organizaciji zdravstvene oskrbe za vikend


Po težavah fanta z visoko vročino in močnim glavobolom, ki čez vikend ni dobil ustrezne zdravstvene oskrbe (o tem smo pisali tukaj), smo županu in odgovornim v Zdravstvenem domu poslali nekaj vprašanj glede organizacije zdravstvene pomoči med vikendi v času epidemije COVID-19. 


Dobili smo odgovor iz tajništva župana in od strokovne direktorice ZD Koper. Objavljamo ju v celoti, da si lahko vsak ustvari svoje mnenje. Za komentar smo prosili tudi dekle, ki je skupaj s fantom doživljala težke ure oziroma dneve strahu in nemoči. Objavljamo ga brez njenega imena, saj želimo zaščititi njene in fantove osebne podatke.

Imamo pa seveda tudi svoje mnenje. Z občine so prišle birokratske floskule brez odgovorov na vprašanja in z vzvišeno trditvijo, da občan zdravniške pomoči pač ni potreboval tako nujno. Strokovna direktorica Zdravstvenega doma, dr. Ljubica Kolander Bizjak, ponavlja informacije s spleta, kjer pa še danes ni navedeno, da testiranja za COVID-19 opravljajo tudi v SB Izola, zgolj stroga navodila, naj bolniki s sumom na COVID-19 ne hodijo v bolnišnico. Povsod namreč piše, da je vstopna točka pred ZD Koper. V prejetih vrsticah ni nikjer  zaslediti vsaj čisto majhnega dvoma, da morda razmere čez vikend in informiranje le niso optimalne, nikjer skrbi, kako je z bolnikom in niti kančka empatije. Ko imaš 40 vročine, ne odločaš ti, da potrebuješ zdravnika, ampak odloča nekdo na drugi strani telefona, ki te sploh ni pogledal. 

MOK: "Ni bilo nujno"

V tajništvu župana so zapisali:

"Kako nujno bolnik potrebuje zdravstveno oskrbo v izrednih razmerah, ne presoja bolnik, temveč strokovno usposobljeni izvajalci zdravstvene oskrbe, ki so se v tem primeru očitno pravilno odločili, da je omenjeni občan ni potreboval tako zelo nujno. Vsaka občanka in vsak občan, ki v Kopru potrebuje zdravstveno oskrbo, jo tudi dobi, prav tako so bili testirani vsi, ki so kazali bolezenske znake okužbe s Covid-19 ali so bili v stiku z osebo, ki je bila na testu pozitivna oziroma so se zadrževali v katerem izmed kriznih žarišč. Okuženost v Kopru je še nekoliko nižja, kot kažejo uradni podatki, saj Nacionalni inštitut za javno zdravje evidenco vodi na podlagi stalnega prebivališča okužene osebe, ne na podlagi kraja, kjer je bilo testiranje opravljeno. Ob tem naj dodamo, da so v evidenco vključeni samo primeri, pri katerih je bila prisotnost okužbe potrjena z odvzemom brisa na eni od vstopnih točk, medtem ko so vsi drugi oboleli v tem času zavedeni kot potencialno okuženi, ki morajo ostati v samoizolaciji in budno spremljati svoje zdravstveno stanje."

Zdravstveni dom Koper: "Vse teče po pravilih"

Tu je še odgovor strokovne direktorice Zdravstvenega doma:

"Žal niste napisali nobenih podatkov o pacientu, da bi vam lahko podala natančnejši odgovor. Že na naši spletni strani je napisana telefonska številka za ambulanto za nujno medicinsko pomoč, kjer je tudi napisano, kdaj dela in v katerih prostorih. Ambulanta za nujno medicinsko pomoč za odrasle je v Zdravstvenem domu Koper, enota Bonifika in dela ob delavnikih od 7.00 do 20.00. Za otroke je organizirana ambulanta za nujne primere v enoti Center, ob delavnikih od 700 do 20.00. Ponoči in ob dela prostih dnevih (sobote, nedelje in prazniki) dela Urgentnem centru Izola (Splošna bolnišnica Izola) Centralna urgentna služba, ki jo tvorijo trije zdravstveni domovi iz obalnih občin. Ta služba dela od 20.00 do 7.00 ob delavnikih od od 00.00 do 24.00 ob dela prostih dnevih. Ob dela prostih dnevih je organizirana dežurna služba za otroke, ki jo pokrivajo zdravstveni domovi od 8.00 do 18.00. Enako je organizirana tudi COVID ambulanta, le da brisov ne delamo ponoči. Pogoj za pregled v Urgentnemu centru Izola je samo ta, da gre za nujno stanje ali za neodložljive zdravstvene storitve. Opravljen bris nosa in žrela ni potreben, saj se zdravnik odloči, če ga bo opravil. Na vstopni točki v Zdravstvenemu domu Koper smo do sedaj opravili 953 brisov. Pogoj za odvzem brisa je, da pacient pokliče svojega izbranega zdravnika, ki se odloči, če je bris potreben ali ne. Izbrani zdravnik potem pacienta naroči v COVID ambulanto, od koder ga pokličejo in mu sporočijo uro, kdaj naj pride na odvzem brisa. Na odvzem brisa pošljemo vse paciente z anamnezo okužbe dihal in vse paciente, ki so kakorkoli prišli v stik z okuženo osebo. Ambulante družinske medicine s koncesijo se vključujejo v delo COVID ambulante, prav tako zdravniki iz Zdravstvenega doma Izola in Piran. Poleg COVID ambulante je organizirana še ambulanta za kronične bolezni in urgentna ambulanta za nujne bolnike in poškodovance. V vse ambulante se vključujejo tudi zdravniki koncesionarji. Vse ostale ambulante (Zdravstveni dom in družinske ambulante s koncesijo) delajo kot »administrativne« ambulante. Vedno so dostopni izbrani ali nadomestni zdravniki za telefonske posvete, za pisanje receptov za stalno terapijo, za pisanje naročilnic in podobno. Vsi podatki, ki sem vam jih navedla, razen števila brisov so vidni na spletni strani Zdravstvenega doma Koper. Večina teh informacij je na rdeči podlagi, zapisi o Ambulanti nujne medicinske pomoči pa so prav tako na spletni strani in dostopni brez klikanja."

Dekle zbolelega: "Neprimerna obravnava brez odgovornosti?"

Tako pa komentira odgovora dekle zbolelega:

“V odgovoru strokovna vodja ZD Koper navaja podatke, ki so javno dostopni na spletni strani. Slednje sem prebrala in poklicala Centralno urgentno službo, ker se je stanje poslabšalo v času, ko Ambulanta za nujno medicinsko pomoč ne dela. 

Po večkratnih poskusih sem jih uspela dobiti na telefon in jim razložila situacijo, na kar so odvrnili, da je potrebno predpostavljati okužbo s COVID. Bolnik naj ostane doma v samoizolaciji in zbija temperaturo. Opozorila sem jih, da je bolnik imel pred tednom dni na telesu pričvrščene 4 klope in da je telesna temperatura v enem dnevu (od petka zvečer do sobote) narasla na 40 stopinj. Prosila sem jih, če lahko pripeljem bolnika na testiranje, da se preveri ali trpi za klopno okužbo ali COVID. 

Z njihove strani je bilo čutiti omahovanje. Odvrnili so mi, da žal to ne bo mogoče do ponedeljka, ko naj pokliče osebnega zdravnika. Sporočeno mi je bilo, da med vikendom ni mogoče opraviti pregleda klopne okužbe, za okužbo s koronavirusom pa naj ne bi imel vseh simptomov in se v tem primeru obravnava kot potencialna okužba, kar pomeni, da mora ostati doma v samoizolaciji. Do takrat naj bi bila edina možnost zbijanje temperature z zdravilom Lekadol. 

V nedeljo sem jih ponovno poklicala, saj sem želela še eno mnenje. Namreč nisem mogla verjeti, da se v primeru suma na klopno okužbo, ki ga je treba čim prej ovreči, bolnika pusti brez zdravniške oskrbe zaradi “neprimernega trenutka” obolenja. Ponovno sem govorila z medicinsko sestro, ki je prav tako zvenela neprepričljivo (trdila je, da ne ve, kaj narediti) in se je zaradi mojega vztrajanja posvetovala z zdravnico. Zdravnica je ponovila že slišano, da naj ostane doma in zbija vročino z zdravilom Lekadol, naslednji dan (v ponedeljek) pa naj nujno pokliče osebno zdravnico. 

Osebna zdravnica je bila zgrožena

V ponedeljek je bila osebna zdravnica seveda zgrožena. Trdila je, da gre za nujni primer, ki bi moral biti takoj obravnavan. Povedala je tudi, da sama v času dežurstva ne bi nikoli zavrnila takšnega primera, saj je vedno potrebno predpostavljati, da gre za utemeljeni sum okužbe.

Strokovna vodja ZD Koper je kot pogoj za pregled v Urgentnem centru Izola navedla, da gre za nujno stanje ali za neodložljive zdravstvene storitve.

Iz kabineta župana so odgovorili, da o nujnosti potrebe po zdravstveni oskrbi bolnika v izrednih razmerah ne presoja bolnik, temveč strokovno usposobljeni izvajalci zdravstvene oskrbe. Nadalje kar predpostavljajo, da je bila v tem primeru odločitev pravilna in da ni šlo za nujno potrebo po zdravstveni oskrbi.

Primer bi morali obravnavati kot nujno stanje

Osebna zdravnica je bila zgrožena in je potrdila, da so dežurni zdravniki delovali nepravilno. Opisan primer bi morali obravnavati kot nujno stanje. Dvomim, da bo osebna zdravnica opozorila na to, kar se je zgodilo ali da bo sprejet kakršen koli ukrep.

Kar je pa veliko bolj zaskrbljujoče, je aroganca in nepripravljenost sprejemanja odgovornosti ravno s strani oseb na položajih, ki so predvideni za nadzor nad tovrstnimi kršitvami. Le te osebe lahko poskrbijo, da se širi zavedanje o dejanskem stanju v našem zdravstvu in da se pravilno reagira, ko prihaja do kršitev pravic pacientov.

Zato me globoko žalosti predvsem odgovor s strani občine, v katerem zatrjujejo, da vsak občan, ki v Kopru potrebuje zdravstveno oskrbo, slednjo tudi dobi.

Zatiskajo si oči pred dejanskim stanjem

Na ta način si samo zatiskajo oči pred dejanskim stanjem. Dejstvo je, da v našem zdravstvenem sistemu prihaja do številnih nepravilnosti že v “normalnih” razmerah. Možnost, da je le teh v izrednem stanju neprimerno več, je zelo neodgovorno kar tako zlahka odvrniti (kljub predstavljenim dejstvom).

Kot skupnost si lahko predstavljamo, da izvajanje zdravstvenih storitev v izrednem stanju ni enostavno. Prav tako smo se pripravljeni prilagoditi in upoštevati vsak ukrep, ki je v izrednem stanju nujno potreben. Ne bomo pa trpeli nezaslišane malomarnosti v obliki neukrepanja v nujnih primerih.

Kdo bi odgovarjal, če bi prišlo do zapleta?

V omenjenem primeru na srečo ni prišlo do zapletov. Kdo bi pa odgovarjal v primeru, če bi bila ugotovljena klopna okužba, glede katere kljub opozorilom nihče ni odreagiral?

Dejstvo je, da je za vikende zdravstvena pomoč močno okrnjena. Dejstvo je, da je v določenih primerih bolnikom nujno potrebna zdravstvena pomoč nepremišljeno in neutemeljeno zavrnjena. Dejstvo je, da se zaradi izrednih razmer nujnih primerov ne obravnava tako kot bi bilo potrebno.

Glede na odziv strokovne vodje ZD in kabineta župana pa je očitno, da je tovrstne primere v prihodnje (morebiti) mogoče preprečiti le v primeru, da se posameznik sam zavzame za svoje pravice in se pritoži. Pa še takrat bo morda presenečen nad odgovorom."

Mora biti posameznik res sam deležen tovrstne nepravične obravnave, da se začne zavzemati za to, kar je prav?


  • Deli objavo